Korálky, jenom korálky

28.06.2013 08:54

Najstaršie korálky, keď nepočítame tie hlinené, sa vyrábali z mastenca, ktorý sa ľahko tvaroval, leštil a zavŕtaval. Sklenené korálky pochádzajú približne z 13. storočia a ich kolískou boli Benátky. V tej istej dobe sa začali objavovať prvé sklárne aj v Čechách. Najviac ich vznikalo v 14.-17. storočí v okolí Jablonca, Železného Brodu a na Šumave. V súčasnosti existuje široká paleta korálok sklenených, plastových, kovových a to v rozmanitých tvaroch a veľkostiach.

Druhy korálikov

Rokajl - najmenšie korálky
Trubičky - na rozdiel od okrúhleho rokajl sú valcovitého tvaru a hodia sa hlavne na šité šperky.
Krčené korálky - vyrábajú sa zo sklenených tyčí stláčaním do rôznych foriem. Guľôčky, ováliky, lístočky, kvapky, srdiečka, kvetinky ...
Ohňovky - sklenené korálky, brúsené a leštené, niektoré s kovovo dúhovým povrchom.
Voskované perly - sklenené alebo plastové guľôčky, ktoré povrchovou úpravou imitujú pravé perly.
Vinuté perly - ručne vyrábané zo sklenených tyčiek nad plameňom, povrchovo zdobené napríklad kovovým prachom, plieškami ...
Plastové korálky - väčšinou z akrylu, a pre laika často na nerozoznanie od sklenených. Ich výhodou je nízka hmotnosť a cena.

Potreby na korálkovanie

Bižutérne lanko - spletené drôtiky, na povrchu chránené tenkou vrstvou plastu
Vlasec - špeciálna niť na šité šperky
Pamäťový drôt - drží tvar a robí sa vo veľkostiach pre prstienok, náramok alebo náhrdelník
Ketlovacie nity a ihly - na ne sa navliekajú korálky, na koncoch sa urobí očko a potom sa navliekajú na lanko alebo drôt alebo na afroháčiky (polotovar na výrobu náušníc).

Výroba z korálok zahŕňa mnoho techník. Spomenieme len tie základné ako je klasické navliekanie na lanko, vlasec alebo pamäťové drôty. Ketlovanie - základná technika spájania korálok nity a ihlami pomocou klieští. Zložitejšou technikou je šitie šperkov. Šité šperky sú náročnejšie na čas, ale výsledok je veľmi efektný.

Zdroj: https://www.medzizenami.sk/krasa-a-moda/clanky/467/Originalne-sperky-plne-fantazie-Koralkam-este-neodzvonilo